CORPORAȚIILE (re: film documentar)

Romania nu are suficienta experienta intr-o lunga serie de domenii: democratie, management profesionist, societate civila (ONG-uri) si deja este covarsitor afectata de grupuri de interese/lobbyuri international, astfel incat politicienii romani, cel mult mai culeg diferite “resturi” din masacrul care s-a facut in ultimii 20 de ani.

Astfel ca nu se mai poate (prea usor) face o “aliniere” intre: a sti (profesionist ce trebuie facut) , a putea (a fi lasat), a vrea (avea politicieni de calitate, capabili si dispusi sa faca ceva si pentru “alegatori”) sa “faci ce trebuie” pentru comunitatile din aceasta zona geografica.

The Corporation” (2003) [2:24h] este un documentar  focalizat pe puterea tot mai mare a companiilor ce opereaza la nivel global și impactul pe care aceasta îl au asupra societății.

“The Corporation” este castigatorul a 26 premii internationale si 10 Choice Awards de audienta. Documentarul include interviuri cu 40 de insideri corporativi și critici – inclusiv Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva și Michael Moore – plus confesiuni adevărate, studii de caz și strategii pentru schimbare.

[2:24:04] “The Corporation” prezinta geneza si creșterea “corporatiilor” de la dobandirea de status legal de “persoana juridica”  – deși fără conștiință – la comportamentul (social) de psihopat, abuzand de persoane, comunitati, resurse relevante global, din cauza unei lăcomii josnice. Filmul, puncteaza si dimensini legate de moralitate și etica (exista in prezent – cel mult in forma caricaturala).

Este un bun film pentru a urmari/intelege (ulterior) concepte precum: sustenabilitatea, CSR=Corporate Social Responsibility, etc.

Mai jos sunt punctate cateva momente/capitol mai relevante (ce mai pot fi completate):
0:11 => “CUM” sa scapi de responsabilitatea individuala (si sa o “muti” catre o entitate careia nu i se poate face – juridic – mare lucru)
0:14 => “PROBLEMA” consta in faptul ca aceste corporatii nu (mai) au limite in a pune profitul pe primul loc (a intra in competitive gloabala) si a accelera procesele de distrugere globala a resurselor (oricum – nesustenabile). Iar in cazul “catastrofelor” si a “marilor afaceri” – se “rezolva” prin coruptie. “Externalitatea” consta in faptul ca efectele negative rezultate din interactiunea celor doua parti principale, sunt “externalizate”.
0:20 => PERSONALITY DIAGNOSTIC CHECK (=>comportament psihopat, iresponsabil al corporatiilor)
             Callouts unconcern for the feeling of others
             Incapacity to maintain enduring relationships
             Reckless disregard for the safety of others
             Deceitfulness: repeat lying and conning others for profit
             Incapacity to experience guilt
             Failure to conform to social norms with respect to lawful behaviors
             Diagnosis of Personality Disorder: PSHYCHOPATH

             * Daca impactul major il au corporatiile (care sunt imorale) => cine are responsabilitate dezastrelor produse?

0:42 => Monstrous obligations (not kept)
0:45 => Manifestatie la casa unui top manager de la SHELL
0:46 => MINDSET (ex: Monsanto – care impune global, utilizarea doar a semintelor produse de ei, care insa nu pot fi folosite in al-2-lea an)
0:47 => CUM se face SPIONAJUL “Business Inteligence” (exemplu concret)
0:54 => STOCK MARKET (in any disaster/devastation – are business opportunities, i.e. for stock markets)
0:58 => Cine + Cum creaza Bunastarea? (doar dupa ce devine proprietatea private a cuiva?)

1:00 => Privatizarea serviciilor publice (pros & cons) * Rol si alternative * Tendinta: de a se vinde/aloca/repartiza toate resursele – unor grupuri (care sa le “gestioneze”)
1:03 => TRAINING – inflientarea copiilor (cu bugete uriase si armate de specialisti)
1:12 => exemplu hilar de manipulare mediatica (“spun orice, despre orice marca – pentru bani”)
1:30 => Exemplu de abuz + ilegalitati: Re: MONSANTO – Posilac, hormone pentru vaci, dar care afecteaza laptele si il face periculos pentru consum)
2:00 => CSR (as voluntary tactic in the market, as this time; is not democratic
2:02 => PHIHOTERAPHY
2:05 => Exemplu (de precedent in California) cand un stat intervine si “demonteza” privilegiile unei Corporatii; Deci se (si) poate!
2:14 => Nimic (din ceea ce a facut omul) nu este (inca) sustenabil. De fapt tot ce a inceput prin revolutia industrial, inca nu este sustenabil, dar acum putem intelege aceasta si ar trebui sa incepem sa facem lucrurile diferit

TEME de reflectie/gandire:
1) responsabilitatea INDIVIDUALA (adica, de ce ai continua tu sa lucrezi intr-o organizatie care stii ca face rau comunitatii, altora, mediului?)
2) responsabilitatea COLECTIVA (faptul ca “si altii” se complac intr-un rol / situatie care face rau, iti da tie dreptul sa te justifici? Cum o faci? Poti sa si o scrii si sa o semnezi? Vrei sa o vada peste 10-15 ani, copii tai? Sigur?)
3) alegerile pe care (poti) sa le faci (de ce nu le-ai face cand stii ca participi la ceva rau?)

0Shares

Ajutați cu un comentariu / Leave a Reply: