LICITAȚIA (Valori – Management – Schimbări)

{mini-studiu de caz}. Preluat din internet, tradus si adaptat.

LICITAȚIA

Un om bogat, pasionat de arta, avea în colectia lui opere ale tuturor marilor maestri, renascentisti, clasici si moderni, din toate scolile si curentele. Deseori statea împreuna cu unicul sau fiu, admirând minunatele piese din colectia lor. Dar a izbucnit razboiul si fiul a fost înrolat si  trimis la lupta. El a dat dovada de mult curaj si a murit la datorie, în timp ce salva viata unui camarad. Cînd a primit anuntul, tatal a fost profund îndurerat de pierderea unicului sau fiu. O luna mai târziu, a auzit batai la usa. În prag statea un tânar cu un pachet mare în brate…El a spus:

– Domnule, nu ma cunoasteti. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastra si-a dat  viata. În acea zi el a salvat multe vieti ale celor raniti dar, în timp ce încerca sa ma duca pe mine într-un loc sigur, un glonte i-a strapuns inima, el murind  pe loc…Deseori ne vorbea  de dumneavoastra si despre pasiunea pe care o aveti pentru arta.Tânarul i-a înmânat  pachetul.


-Stiu ca este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins ca fiul dumneavoastra ar fi vrut sa aveti acest tablou.

Tatal a început sa desfaca ambalajul. Era un portret al fiului sau, pictat de tânar. Privindu-l  atent,  a fost uimit de felul în care tânarul pictor a reusit sa surprinda  chipul, dar si personalitatea fiului sau. Tatal a scos un suspin si cu ochii plini de lacrimi a multumit tânarului, oferindu-i si o suma de bani pentru tablou.

– O, nu se poate asa ceva, domnule… Toata viata  nu voi putea sa platesc pentru ceea ce fiul dumneavoastra a facut pentru mine. Acesta este doar un cadou. Tatal a prins tabloul pe una din simezele sale. De câte ori avea vizitatori, el începea prin a le arata portretul fiului sau  si numai  dupa aceea le dadea voie sa vada marile capodopere  colectionate. Dupa moartea batrânului tata, s-a organizat licitatia marii lui colectii de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau sa vada si, mai ales, sa achizitioneze tablouri pentru propriile lor colectii.

La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegata sa conduca licitatia, adjudecatorul, a deschis sesiunea, lovind cu ciocanelul:

-Începem licitatia cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta? În sala s-a lasat linistea….Apoi, de undeva din fundul salii, o voce a strigat:

 -Am venit sa vedem marile opere! Sari peste aceasta piesa!… Dar, netulburat, adjudecatorul a continuat: -Face cineva o oferta pentru acest portret?… 100?… 200?…

Din sala, cineva a stigat iritat:

-Nu am venit pentru acest portret!… Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso si ale celorlalti maestri!… Haideti sa trecem, cu adevarat, la licitatie!…

Netulburat, adjudecatorul a continuat: -Fiul!… Fiul!… Îl vrea cineva pe fiul?!… Într-un târziu, din cel mai îndepartat colt al salii s-a auzit o voce timida: -Dau eu 10 pentru acest portret… Era cel care fusese, ani multi, gradinarul tatalui si al fiului. Fiind un om sarac, nu putea sa ofere mai mult.

-Exista o oferta de 10!… Cine da mai mult?!… Da cineva 20?!… Sala era în fierbere. -Dati-i-l lui pentru 10!…Sa trecem la maestri!…La maestri!… Nu-l voiau pe fiu. Toti doreau sa  profite de ocazie si sa cumpere opere mari pentru colectiile lor.

Ferm, adjudecatorul a continuat: -10, odata!…10, de doua ori!… Si, lovind cu ciocanelul în masa: -Adjudecat! VÂNDUT pentru 10!

Din fata, cineva a zbucnit:

-În sfârsit, putem trece la marea colectie!…

Calm, adjudecatorul a pus jos ciocanelul, spunând: -Îmi pare rau, dar licitatia s-a încheiat. Rumoare în sala:

-Dar tablourile?!…

Cum ramâne cu maestrii?!…Colectia?!…

-Regret, a spus adjudecatorul. Când am fost desemnat sa conduc aceasta licitatie, mi s-a comunicat o prevedere secreta din testament, pe care nu am avut voie sa o fac cunoscuta decât în acest moment: licitatia se refera numai la potretul fiului! Cine il  ia mosteneste întreaga avere, care include si toata colectia de opere de arta!

A] Proiectie/interpretare laica:  

Oamenii se schimba in timp (ca nevoi, valori, prioritati). Tind sa nu aprecieze ceea ce au. Mai ales daca sunt foarte capabili / competitivi /performanti – chiar pe fondul bunelor lor intentii, vor tinde sa ridice prea mult stacheta asteptarilor de la ceilalti (inclusiv atunci cand ii ajuta direct, in mod covarsitor). Astfel ca in jurl lor se creeaza (conditiile pentru) un vid. Si va urma o implozie…
Cei care la-u cunoscut direct, vor avea (mai degraba) amintiri negative (tinand minte “chinurile” la care i-a supus, cand incerca sa ii creasca – poate peste puterile lor…).
“Multimea” – eventual – il vor tine minte pentru o “realizare”: colectie, carte, vorba de duh, gluma etc.
Astfel ca “parcursul” sau rational si emotional, va fi pierdut / ignorat – oricat ar (fi) incerca(t) sa comunice, tina, traga/impinga la cei din jurul sau.

B] Proiectie/interpretare – Management:  Perspective (directii) de observat / analizat:
a) orientarea pe termen scurt / termen lung (prioritatile tatalui)
b) rolul de exemplu – model (impactul asupra fiului). Eventuala transmitere in societate (“altii ar fi remarcat si apreciat sacrificiul fiului”; chiar au “platit” cu un tablou sacrificiul fiului)
c) transformarea tatalui (de la perceptia de continuitate – prin fiu – si preocuparea pentru cultura/arta, la disparitia unui sens – viitor – in viata). Schimbare profunda, dramatica si care pot “rade” firme – organizatii – grupuri (si impacta organizatii – comunitati)
d) licitatorii: motivatii – interese, prioritatile pe termen scurt, ratarea (sau refuzul arogant) conectarii cu (restul de valori) al tatalui (ex-colectionarului)
f) Morala: daca valorile – misiunea unui om/intreprinzator/firma – ajung sa fie spulberate (din exterior ca aici, sau interior – prin propriile constientizari), intreaga organizatie (firma) poate fi spulberata (in perioada imediat urmatoare). Asadar, o organizatie (firma) ori are un “axis mundi” (set de valori/convingeri/comportamente) si totul se “aranjeaza” pe acest cadru, ori nu (mai) are si nu va mai putea prioritiza si isi va risipi resursele (pana la disparitie).
Relevanta (dramatica) a acestor implicatii, va fi vazuta si in Romania, la schimburile de generatie (intre cei care au “apucat” si “facut” avere – si vor incerca sa le transmita copiilor, care au alte valori mai bune sau mai rele, dar suficient de diferite pentru a genera “cutremure” la care cel putin oamenii vechi din organizatie nu vor face fata…


C] Proiectia/interpretarea religioasa:  

Omul care-l primeste pe fiul obtine TOT!… Dumnezeu Tatal a trimis acum 2000 de ani pe Fiul sau ca sa moara pe cruce.
La fel ca mesajul adjudecatorului, si mesajul lui este: -Fiul, Fiul, cine-l primeste pe Fiul?! Pentru ca, vezi tu, acela care îl primeste pe Fiul obtine totul… Ca într-atât a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3/ 16) (Biblia Bartolomeu). Aceasta este adevarata dragoste…

0Shares

Ajutați cu un comentariu / Leave a Reply: